Body Sattva

Body Sattva, världens rytmer

Rytmiska aktiviteter som nervstärkande… har inte tid, måste sticka… påminna dig om naturens sväng, hitta balansen… tyvärr, hinner inte… mellan aktivitet och vila… kan vi ses i ett annat århundradeeeeeee…

Att stärka upp nervbanorna är lågt prioriterat i vår bekväma kultur. Rytmer hjälper till att friskvårda den enda kropp du har, är den värd något? Tyvärr upptäcker vi kroppens marknadsindex först efter att den blivit försvagad eller i värsta fall obotligt sjuk. Att träna statiskt-mekaniskt, att röra på sig ‘för musklerna’ är som att bygga direkt på marken utan att ha skapat en solid bas, grunden som huset ska stå på.

BODY SATTVA  är lustfylldhet i kombination med massor av undersökande. Vad händer om jag gör så här istället för det gamla vanliga? Kan man dansa trött? Får man dansa argt och tokigt? Får man strunta i att dansa fast kursledaren är entusiastisk?

Du är din egen vetenskapsman/-kvinna medan du lyssnar till musik från Mali, Marocko, Senegal, Algeriet, Egypten, Kuba, Brasilien, Dalarna, Tornedalen, Sibirien, Grekland, Turkiet och Bali.

Inga rätt och inga fel. Sånt orkar inte kroppen med när lustkänslorna drar igång ryggradsenergin och man bara måste röra på sig, hur det än ser ut. Rita älskar oemotståndliga rytmer och sådana finns det gott om under en workshop i  BODY SATTVA.

Rytmerna är en avspegling av livet i dess fulla potential. Avsaknaden på rytm är sjukdom, stillastående: tysta ner känslorna, var inte så glad. Konst är fullt av motsättningar, kvaliteter som krockar. Om det inte krockar så är det inte konst. Motsatser att sätta tänderna i finns det gott om, var så säker på det. Lagom? Aldrig i livet, får ångest av lagom.

Vore trevligt att ses och ge järnet ihop. Du behöver inte kunna eller förstå. Orkar du hoppa runt i egen stil med andra som gör samma sak, utan artigheter och krav på att behöva göra intryck och leva upp till, är du välkommen. Det finns dagar då klockrena polskeomdansningar eller släpiga schottisar har högsta prioritet. Sedan finns det dagar när man borde söka nya utmaningar. Inte vara så anpassad. Det sistnämnda råkar vara det som stärker nervbanorna.

Årstidernas växlingar, människans blodomlopp, månfaserna och planeternas banor: hela tillvaron kan ses som en rytmisk rörelse där allt befinner sig i ständig förnyelse. Naturens cykliska krafter besjälar våra nervbanor och inre organ, laddar kroppen och får den att vilja uttrycka sig.

Rytmen bär kroppen, kroppen bär dansen, rytmerna avlöser varandra, driver vidare. Man måste ha tillit till rörelsen, den låter sig inte hejdas och undersökas.

Att improvisera skapar förutsättningar för balans mellan hjärnhalvorna, för utvecklande av finmotorik. Man växer i självförtroende när man rör sig som man själv vill. Träningen stimulerar var och ens förmåga att lyssna, känna efter och röra sig fritt, utan censur.

 Innehåll i en Body Sattva workshop:

  • rytmer, musik och dans från Västafrika, Karibien och Kuba
  •  jilalah, beduin belly rave: trancepuls från Marocko, Algeriet
  • cirkelns fem element och livskvaliteter
  • improvisation på cykliska förlopp och dynamiska kontraster
  • hatha yoga och meditation

Välkommen till en workshop som undersöker relationen mellan livsbejakande rytmisk aktivitet och motsatsen, avslappnad kontemplation

Rita Bergkvist arbetar med dansinspiration, performance och koreografi vid sidan av skrivandet (CV)

 

 

 

 

 

 

Kommentarer inaktiverade.